Je browser ondersteunt geen JavaScript of je hebt Javascript uitgeschakeld. Voor een goede werking van onze website is het noodzakelijk dat JavaScript ingeschakeld is.

Your browser does not support JavaScript or you have disabled JavaScript. For the proper functioning of our website it is necessary that you enable JavaScript.

Het belang van grondig onderzoek bij horeca overnames

Wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfsovername?
Overname Horecaondernemers
12 december 2023 · 3 minuten leestijd
Stel je voor dat je de eigenaar bent van een gezellig café. Je hebt jarenlang hard gewerkt om je bedrijf op te bouwen, maar nu overweeg je een tweede locatie te openen. In plaats van helemaal opnieuw te beginnen, denk je eraan om een bestaand horecabedrijf over te nemen. Dat klinkt als een slimme zet, toch? Uiteraard kan het een geweldige kans zijn, maar ook een financiële nachtmerrie als je niet weet waar je aan begint. Het belang van grondig onderzoek doen en deskundig advies inwinnen is hierbij essentieel.

Waarom is onderzoek essentieel?

Voordat je de handtekening zet en de sleutel krijgt, is het van belang dat de overname soepel zal verlopen. Wat komt hier allemaal bij kijken? En welke stappen moet je nemen en onderzoeken? Dit leggen we je uit in dit artikel.

Stap 1: Marktanalyse

Voordat je overweegt een horecabedrijf over te nemen, is het belangrijk om de markt grondig te analyseren. Wat zijn de huidige trends? Waar is vraag naar? Wat is de concurrentie in de omgeving? Belangrijke factoren om te onderzoeken: locatie, concurrentie, demografische gegevens en markttrends. Door dit te onderzoeken kun je beter begrijpen of de locatie en het type horecabedrijf dat je overweegt over te nemen levensvatbaar is.

Stap 2: Financiële Due Diligence

Analyseren van historische financiële gegevens en opstellen van financiële prognoses

Financiële due diligence is een van de meest kritieke stappen in het overnameproces. Het gaat niet alleen om het bekijken van de balans en winst- en verliesrekening van het bedrijf, maar ook om het begrijpen van de operationele kosten, schulden en toekomstige winstprognoses. Let op: schulden zijn alleen van belang bij een aandelenoverdracht.

Zorg ervoor dat je een grondige analyse laat uitvoeren en raadpleeg professionals (zoals horecamakelaars en/of financiële experts) om de financiële gezondheid van het horecabedrijf, inclusief inkomsten, uitgaven, schulden en winstgevendheid te controleren. Mede naar aanleiding van dit onderzoek kan de (bedrijfseconomische) marktwaarde van de onderneming worden vastgesteld. Deze waarde staat gelijk aan het maximale bedrag dat jij (verantwoord) zou mogen investeren/betalen ten aanzien van de overname van het horecabedrijf.

Stap 3: Juridische Due Diligence

Controleren van contracten, vergunningen, verzekeringen en juridische geschillen.

De volgende essentiële stap is de juridische kant van een horeca-overname. Om te weten waar je aan begint is het belangrijk om diverse onderdelen te controleren, zoals: bestaande contracten, vergunningen, verzekeringen en eventuele lopende juridische geschillen.

Door in het voorstadium hier al inzicht in te krijgen, helpt dit je om mogelijke juridische risico’s te beperken. 

Stap 4: Operationeel onderzoek

De staat van apparatuur, voorraadbeheer en gasttevredenheid.

Hoe goed draait het bedrijf? Hoe zit het met de staat van het apparatuur? Is er een efficiënt voorraadbeheer? Hoe tevreden zijn de gasten? Dit zijn een aantal voorbeeldvragen die je moet beantwoorden bij een operationeel onderzoek.

Stap 5: Gast- en personeelsanalyse

Bestaande gastenkring + personeel. Behouden van bestaande gasten en het aantrekken van nieuwe gasten. Soepele overgang voor het huidige personeel.

Je wilt niet alleen het bedrijf zelf evalueren, maar ook de mensen die ermee te maken hebben. Wat is de staat van de huidige gastenkring? Hoe kun je hen behouden en nieuwe gasten aantrekken? Hoe verloopt de overgang voor het huidige personeel? 

Stap 6: Risico- en Kansidentificatie 

Na het uitvoeren van alle voorgaande stappen is het tijd om te kijken naar de verzamelde gegevens en eventuele risico’s en kansen in kaart te brengen. 

Risico’s te minimaliseren en de kans op succes te vergroten. 

Het investeren van tijd en middelen in elk aspect van het onderzoeks- en overnameproces vormt de basis voor een succesvolle horeca-overname. 

Conclusie

Een horeca-overname kan een winstgevende onderneming zijn, maar het kan ook een financiële en/of juridische valkuil worden als je geen grondig onderzoek uitvoert. Het is van vitaal belang om elke stap van het proces zorgvuldig te overwegen en de tijd en middelen te investeren in het verwerven van de nodige informatie. Alleen met een goed onderzoek kun je risico’s minimaliseren en de kans vergroten op een succesvolle horeca-overname. 

Schakel zo nodig hulp in

De voorbereiding van een horeca-overname kan tijdrovend en ingewikkeld zijn. Je wil niks over het hoofd zien en alle kansen en risico’s in kaart krijgen om een weloverwogen beslissing te maken. Bij dit proces kan een horecamakelaar jou begeleiden en adviseren. Voor hem of haar is dit dagelijks werk en kan jou hier met ervaring en kennis tijdens het gehele proces mee begeleiden, zodat jij een soepele bedrijfsovername zult ervaren en niet te veel betaalt.