Je browser ondersteunt geen JavaScript of je hebt Javascript uitgeschakeld. Voor een goede werking van onze website is het noodzakelijk dat JavaScript ingeschakeld is.

Your browser does not support JavaScript or you have disabled JavaScript. For the proper functioning of our website it is necessary that you enable JavaScript.

Cascohorecaruimte huren of een horecabedrijf overnemen?

Wat is de juiste keuze (€)?
Horecabedrijf Horecaondernemers
4 oktober 2022 · 3 minuten leestijd
Horecamakelaars krijgen vaak de vraag wat de beste keuze is: een horecabedrijf starten in een casco(horeca)bedrijfsruimte of een bestaand horecabedrijf overnemen? Het antwoord op deze vraag is niet simpelweg A of B. De keuze is sterk afhankelijk van het concept dat je voor ogen hebt. In dit artikel delen de horecamakelaars van Horecaspot de verschillen tussen beide opties en de voor- en nadelen.

De verschillen tussen cascoruimte en bedrijfsovername
Om te beginnen: wat is nu precies een ''casco (horecabedrijfs)ruimte? Een casco(horeca)bedrijfsruimte is een bedrijfsruimte die (vaak) leeg van gebruik en installaties is. De strikte uitleg van ‘casco’ is: ‘’De wind- en waterdichte schil. Het geraamte van het pand inclusief ramen met glas, deuren en dakpannen’’. De gebruiker/huurder zal deze ruimte moeten afbouwen en deze daarbij vaak ook geschikt moeten maken voor horecagebruik. 

Denk hierbij aan het aanbrengen van: luchtbehandeling, vetvangput, afzuiginstallatie voor de keuken (met vergunningentraject!), brandveiligheidseisen, krachtstroomaansluitingen, etc. 

Vaak is het uiteindelijke opleverniveau iets wat te bespreken valt met de verhuurder en kun je dit soort zaken natuurlijk meenemen in een onderhandeling. Je onderhandelingskracht hangt vanzelfsprekend af van de overige (financiële) huurvoorwaarden en hoe gewild het object is.

Voordeel van het starten in een cascoruimte is dat het opleveringsniveau vaak van te voren duidelijker is en dat de verhuurder soms voor oplevering al rekening kan houden met de wensen van de huurder/horecaondernemer.

In het geval van een overname van een bestaand horecabedrijf mag je er over het algemeen vanuit gaan dat de meeste randvoorwaarden al in orde zijn. Het bedrijf is tenslotte geopend en zal daardoor moeten voldoen aan de horeca-inrichtingseisen. 

De overname van een bestaand bedrijf is dus wat bouwkundige zaken betreft overzichtelijker, maar hier zijn er natuurlijk andere dingen waar je op moet letten. Een horecamakelaar kan je hier goed bij begeleiden en adviseren.

Tip: benieuwd wat een horecamakelaar doet? Je leest het in dit artikel 

Mocht je zonder horecamakelaar de sprong durven wagen, zorg dan dat je een goed beeld vormt van het bedrijf. Wat is de doelgroep van het bedrijf? Komt deze overeen met het concept dat je voor ogen hebt? Wat zijn de meest recente investeringen in het bedrijf? Is er een goede inventarislijst? 

Vraag ook cijfers van het bedrijf op. De winst & verliesrekening is vaak afdoende. Hiermee kan je niet alleen een inschatting maken van de waarde van het bedrijf, het kan ook handig zijn als referentie voor je exploitatiebegroting. 

Voor- en nadelen
Wat zijn nu de voor- en nadelen als je ze tegenover elkaar afzet? 

Het vinden van een goede cascoruimte op een fijne plek is een hele uitdaging op zich, deze komen namelijk niet zo vaak beschikbaar. Bovendien begin je in een cascoruimte vaak met een ‘blanco canvas’, dat is fijn, maar brengt ook een stukje risico met zich mee. In tegenstelling tot bij een overname heb je namelijk niet een inkijkje in de historische prestaties van het bedrijf. 

Casco Overname
Blank canvas     Object is al voorzien van vergunningen, voorzieningen en installaties
Geen verleden Inzicht in verleden (cijfermatig)
Minder (aanbod) beschikbaarDivers (en meer) aanbod binnen- en buiten stedelijk
Hogere bouwkosten Lagere verbouwingskosten 
Staat van oplevering duidelijker                                      Kans op verborgen gebreken is groter 

Wat moet ik dan kiezen?
De verstandigste keuze is afhankelijk van je wensen en beschikbare vermogen. Hoewel een cascoruimte misschien lager in investering lijkt, blijkt het tegendeel in de praktijk vaak waar. De afbouwkosten wegen vaak niet op tegen de overname van een bestaand bedrijf waar de basisinrichting/-installaties goed voor elkaar zijn. 

Komt dan toch die ‘casco kans’ voorbij? Plan dan snel een bezichtiging in en zorg dat je duidelijkheid krijgt over de oplevering, opleverniveau en eventuele bijzondere bepalingen in de huur(/koop)overeenkomst. 

Een bestaand bedrijf overnemen dat 100% aansluit bij jouw concept? Dat zien onze horecamakelaars in de praktijk niet vaak voorbijkomen. Probeer daarom ook in zo’n geval door zaken heen te kijken en te denken in de mogelijkheden, of overweeg een kleine aanpassing in je concept? 

Bekijk alle beschikbare casco-horecaruimtes
Bekijk alle beschikbare horecabedrijf overnames