Je browser ondersteunt geen JavaScript of je hebt Javascript uitgeschakeld. Voor een goede werking van onze website is het noodzakelijk dat JavaScript ingeschakeld is.

Your browser does not support JavaScript or you have disabled JavaScript. For the proper functioning of our website it is necessary that you enable JavaScript.

Waarom een aankoopmakelaar in de horeca onmisbaar is

Horecabedrijf Horecaondernemers Overname
22 januari 2024 · 3 minuten leestijd
Ben jij op zoek naar dat ene perfecte horecapand of droombedrijf? We weten dat deze zoektocht een flinke uitdaging kan zijn. Het gaat niet alleen om het vinden van dié locatie

Bij het aankopen van een horecapand en/of bedrijf kan een aankoopmakelaar in de horeca van onschatbare waarde zijn. In dit artikel kom je te weten wat een aankoopmakelaar in de horeca precies doet, wat het belang is en welke voordelen een aankoopmakelaar biedt.

Wat doet een horeca aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar in de horeca is een specialist die zich richt op het begeleiden van horecaondernemers bij het vinden van de juiste locatie voor hun horecaconcept. Deze makelaars hebben uitvoerige kennis van de lokale horecamarkt en beschikken over een uitgebreid netwerk en contacten binnen de branche. Op die manier vinden zij ook onderhands de geschikte locatie om vervolgens namens jou te onderhandelen over de voorwaarden – denk aan: huurprijs/-voorwaarden, aankoop vastgoed (nu of op een later moment), garanties, leveranciersverplichtingen, de hoogte van de overnamesom, de timing, ed. - en begeleiden bij de algehele juridische afhandeling. Dit met als doel dat jij je zorgeloos kunt storten op jouw droomlocatie en uitwerking van je horecaconcept.

De voordelen van het werken met een aankoopmakelaar
Het aangaan van een samenwerking met een aankoopmakelaar biedt de volgende voordelen: 

 1. Marktexpertise: Aankoopmakelaars hebben uitgebreide kennis van de (lokale) horecamarkt, inclusief trends, prijzen en vraag en (onderhands) aanbod[D2] . Ze kunnen ondernemers helpen bij het vinden van de locaties die aan hun specifieke behoeften voldoen. Daarnaast sporen ze marktkansen op die voor een buitenstaander wellicht niet voor de hand liggen en weten aan de hand van referenties of jij niet te veel betaalt qua huur/koop van het vastgoed en/of overnamesom van een exploitatie
   
 2. Netwerk: Makelaars in de horeca hebben vaak een uitgebreid en waardevol netwerk van contacten, waaronder verkopers, andere makelaars, (horeca)ondernemers, contacten bij brouwerijen en andere leveranciers. Dit kan van pas komen bij het vinden van de juiste locatie of het krijgen van toegang tot bedrijven- en locaties die nog niet in de verkoop staan of in de stille verkoop worden aangeboden[D3] .
   
 3. Onderhandelingsvaardigheden: Onderhandelen in de horecamarkt kan complex zijn. Aankoopmakelaars hebben de ervaring en de vaardigheden om de beste voorwaarden te bedingen voor hun opdrachtgevers, of het nu gaat om huurprijzen, verkoopprijzen, ontbindende/opschortende voorwaarden, garanties of andere (horeca specifieke) bijzonderheden. 
   
 4. Juridische en administratieve ondersteuning: De aankoop en/of aanhuur van horecapanden en -bedrijven kan juridisch complex zijn, met specifieke regelgeving en vereisten. Een aankoopmakelaar kan helpen met juridisch advies en het navigeren door het papierwerk. Zodat je als ondernemer niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 
   
 5. Risicobeheer: Investeren in de horeca brengt financiële risico's met zich mee. Aankoopmakelaars helpen ondernemers om deze risico's te minimaliseren door bijvoorbeeld een due diligence - due diligence is een grondig onderzoek voorafgaand aan een overname, waarbij alle financiële-, juridische-, milieu-, technische aspecten van een horecabedrijf en -bedrijfspand worden geëvalueerd om risico’s in kaart te brengen en een weloverwogen aankoopbeslissing te garanderen - uit te voeren en ervoor te zorgen dat de transactie juridisch en financieel gezond is. Door hun expertise kunnen aankoopmakelaars potentiële valkuilen identificeren en helpen om risico's te minimaliseren.
   
 6. Marktinzicht en advies: een aankoopmakelaar kan waardevol advies geven over de locatie, de staat van het pand en de potentie voor jouw toekomstige horecaonderneming. 
   
 7. Tijdsbesparing: Het proces van het zoeken naar het juiste pand kan tijdrovend en ook stressvol zijn. Aankoopmakelaars kunnen dit proces optimaliseren en versnellen, waardoor ondernemers kostbare tijd kunnen besparen. Een aankoopmakelaar neemt veel van dit werk uit handen, waardoor jij je kunt concentreren op je (aanstaande) bedrijf.

Wanneer heb je een aankoopmakelaar nodig?
Het inhuren van een aankoopmakelaar is met name zinvol in situaties waarin ondernemers op zoek zijn naar een nieuw pand, een bestaand horecaconcept willen uitbreiden of verhuizen, of wanneer ze te maken hebben met complexe onderhandelingen over huur- of koopovereenkomsten. De expertise en ervaring van een aankoopmakelaar kunnen in al deze gevallen het verschil maken en negen van de tien keer verdien je de honorering van de makelaar ruim terug.

Hoe vind je de juiste aankoopmakelaar?
Bij het kiezen van een aankoopmakelaar is het essentieel om niet over één nacht ijs te gaan. Ga diverse gesprekken aan, vraag om een strategisch plan, bekijk referenties, ga na in hoeverre men (of het kantoor) juridisch onderlegd is en vraag naar ervaring en kosten. Zorg ervoor dat de makelaar goed bij jouw behoeften en doelen past. Een goede match (en klik met elkaar) kan het succes van je horecaonderneming aanzienlijk beïnvloeden.

Conclusie
In de horeca, waar de concurrentie groot is en de risico's hoog, kan een aankoopmakelaar het verschil maken tussen succes en teleurstelling. Hun marktkennis, netwerk en onderhandelingsvaardigheden kunnen ondernemers helpen om de juiste keuzes te maken en hun dromen te verwezenlijken. Als je overweegt te investeren in de horeca, overweeg dan serieus om samen te werken met een aankoopmakelaar. Het kan bepalend zijn voor jouw succes in deze branche.

Als je meer informatie nodig hebt of hulp wilt bij het vinden van de juiste aankoopmakelaar voor jouw horecaonderneming, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de aangesloten horecamakelaars van Horecaspot.