Je browser ondersteunt geen JavaScript of je hebt Javascript uitgeschakeld. Voor een goede werking van onze website is het noodzakelijk dat JavaScript ingeschakeld is.

Your browser does not support JavaScript or you have disabled JavaScript. For the proper functioning of our website it is necessary that you enable JavaScript.

Bed & Breakfast Hoeve de Haar

‘Gastvrij en authentiek genieten van het mooie Twente’
Bed & Breakfast Uit de branche Horecaondernemers
8 december 2021 · 4 minuten leestijd
Ooit wilde ze een bed and breakfast. En met ‘ooit’ bedoelde ze als ze met pensioen was. “Dat liep iets anders”, lacht Petra Hublart van Hoeve de Haar in Ambt Delden. “Toen mijn man de Hoeve te koop zag op internet, riep hij: ‘We gaan verhuizen’. Eenmaal op het erf, wandelend tussen de bomen, was ik verkocht.”

Achtergrond: Het persoonlijke ‘Ik Vertrek binnen Nederland’-verhaal van Petra en Maurice van Hoeve de Haar in Ambt Delden 

We gaan een klein stukje terug in de tijd. Petra en Maurice Hublart wonen in een prachtige boerderij tussen Hengelo en Enschede. Gepacht en tot in de puntjes gerestaureerd. “Maurice is echt van het klussen. Hij heeft de boerderij zo mooi opgeknapt, dat ik op een gegeven moment gekscherend zei dat hij het niet té mooi moest maken. Straks moesten we meer pacht gaan betalen.” Petra deed op dat moment, na de verkoop van haar bedrijf, interim klussen in Rotterdam, Amsterdam en in het buitenland. “Ik huurde een appartement in Rotterdam en woonde in de weekenden in Twente, maar nog te weinig naar mijn zin. Wat ik niet wist, was dat Maurice uitkeek naar een andere plek om te wonen. Op een gegeven moment riep hij: ‘Peet, we gaan verhuizen’. En ik dacht: ‘Huh, maar ik ga nooit meer weg uit deze mooie boerderij’. Hij liet me bed and breakfast Hoeve de Haar zien en ik vond het zo mooi, dat ik wilde kijken. Eenmaal op het erf tussen de bomen waren we verkocht. Dat was voor mij ook het moment te stoppen met de interim klussen en me permanent in Twente te settelen.”

Eigenaren Petra & Maurice van B&B Hoeve de Haar in Ambt Delden

‘Ik Vertrek’ binnen Nederland 
Ondanks dat het kopen van de B&B een spontane ingeving was, heeft het stel zich naar eigen zeggen goed voorbereid en een doordacht plan opgesteld. “Voor veel mensen is het hebben van een bed and breakfast een droom”, vertelt Petra. ''Ik Vertrek'', maar dan binnen Nederland. Wij realiseerden ons echter heel goed dat het veel werk zou zijn. Dat zagen wij zelf ook als we ergens sliepen.” Petra en Maurice maakten een gedegen financieel plan met onderhoudsbuffer en een moodboard met tien speerpunten. Een daarvan was binnen vijf jaar in de top tien B&B’s van Nederland staan. “Twee maanden terug waren we nummer vier”, vertelt Petra trots. 

Foto gemaakt door: Carli Hermes

Commerciële ruimte met oude gebinten 
Op 1 oktober 2016 kregen Petra en Maurice de sleutel van de Hoeve. De afgelopen vijf jaar hebben ze de B&B stukje bij beetje onder handen genomen. Vandaag de dag is het een luxe bed and breakfast waar gasten kunnen overnachten, vergaderen of feesten tot in de late uurtjes. “Toen wij de Hoeve kochten, mocht het in eerste instantie allemaal wat hipper”, vertelt Petra. Grotere dingen die onlangs zijn aangepakt, zijn de badkamers en het dak van de oude schuur. “Met het verwijderen van het systeemplafond en de betimmering in de schuur kwamen ineens de oude gebinten tevoorschijn. Het bleek een prachtige ruimte. Nu hebben we drie commerciële ruimtes, die doordeweeks in gebruik zijn voor vergaderingen. Zelfs zakenmensen uit Enschede nemen de moeite om hier te vergaderen en/of te overnachten.”

Foto gemaakt door: Carli Hermes

Gemoedelijke, huiselijke en vrije sfeer 
Petra en Maurice hebben in het verleden in heel wat B&B’s en boetiekhotels geslapen. “Onze wens was een plek te realiseren waar we zelf ook graag verblijven. Wat sowieso terug moest komen, was een gemoedelijke, huiselijke en vrije sfeer. Bijvoorbeeld in de vorm van de honesty bar. Gasten pakken zelf drinken en schrijven dat op. Ook supergoede boxsprings waren voor ons een pre.” Op de vraag of ze nog eens een bed and breakfast zou beginnen, antwoordt Petra volmondig ‘ja’. “Natuurlijk is het hard werken, maar dat wisten we. We waren voorbereid, hadden ons onderzoek gedaan en een plan geschreven. Wat we overigens prettig vonden, was dat Hoeve de Haar al bestond. Iets ‘from scratch’ beginnen, hadden we toen niet gedaan. Misschien nu wel, omdat we wat meer naam hebben opgebouwd.”

Biologisch eten, van de beste kwaliteit 
Buiten de plek, komen gasten van Hoeve de Haar volgens Petra ook terug voor bijvoorbeeld het ontbijt. “Dat is een beetje Jamie Oliver-stijl: op houten planken geserveerd en van de beste kwaliteit. Het past bij de Hoeve. Onze vergaderaars kunnen altijd rekenen op huisgemaakte soep van biologische groentes, een mooie salade en zuurdesem- of speltbrood. Met deeg dat afkomstig is van een biologische bakker uit de buurt bakken we elke ochtend het brood vers. Kaas komt uit de bunkers van vliegbasis Twente. Alleen de vleeswaren komen van een lokale slager uit Italië. Ik heb er een tijdje gewoond en vind de truffel ham, de venkelsalami en de coppa di parma erg lekker.” 

Foto gemaakt door: Carli Hermes

Een mooie, rustige plek in Twente 
Over vijf jaar is de Hoeve volgens Petra en Maurice nog steeds een mooie, rustige plek. “Eentje waar we nog meer mensen kunnen laten genieten van het mooie Twente; heel leuk en dankbaar om te doen. Wat gasten gezien moeten hebben? Dat is echt heel veel. Je kunt hier heel mooi wandelen en fietsen. Maar ook golfen op de nabijgelegen golfbaan. Of heerlijk dineren bij een van de vijftien goede restaurants in de buurt. Ook hebben we prachtige kasteelroutes en natuurlijk landgoed Twickel: het grootste particuliere landgoed van Nederland. Bloedmooi. Verder is Ootmarsum een heel leuk kunstenaarsdorpje en ook de Lutte is ontzettend mooi. In Twente is genoeg te beleven.”